Καλωσήρθατε!

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

Στοιχεία Σχολείου

Η Φωτό Μου
Aristea Nastou
ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ T.Θ.06–57010 ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΤΗΛ. 2310675020

PostHeaderIcon Καλωσήρθατε!!!

Η Στ’ τάξη του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Ι.Μ.ΔΕΛΑΣΑΛ” σας καλοσωρίζει στο ιστολόγιο της, με θέμα τα βιολογικά προϊόντα και τη μέθοδο της υδροκαλλιέργειας.

 

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω επίσκεψης των μαθητών στο “Κτήμα Μηντσιούδη” στα Κουφάλια Θασσαλονίκης  και μέσω του Internet.

 

Η δράση αυτή, πέραν του διαγωνισμού, εντάσσεται και στo πλαίσιo του φετινού προγράμματος “Αγωγή Υγείας”, του Δημοτικού μας Σχολείου. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν και στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο για την Υγεία, το οποίο διεξήχθη στις 25 Απριλίου 2010, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδιωτικού Σχολείου “Ι.Μ.ΔΕΛΑΣΑΛ”. περισσότερα…

 

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργάστηκαν για την παραγωγή του παρόντος ιστολογίου.

 

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!!!

PostHeaderIcon Σχετικά με την εργασία

 

2ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

«Μοιραστείτε & κερδίστε» - 2010

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

A. Γενικά στοιχεία

Τίτλος Εργασίας: Παραγωγή βιολογικών προϊόντων με τη μέθοδο της υδροκαλλιέργειας

Κατηγορία συμμετοχής: 6η κατηγορία-Περιβάλλον

Διασύνδεση με τη συμμετοχή μας (λινκ):

http://dimotikodel-diagonismos2010.blogspot.com/

Τίτλος τμήματος/τάξης/ομάδας: Στ’ τάξη Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ι.Μ.ΔΕΛΑΣΑΛ»

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Η πληροφορικός του Δημοτικού Σχολείου κ. Αριστέα Νάστου, οι εκπαιδευτικοί των τριών τμημάτων της Στ΄τάξης, κ. Βίκυ Φωτιάδου, κ.Γιάννης Δρούγκας, κ. Άσπα Δολιώτη.

Πόσοι μαθητές συμμετέχουν στην εργασία αυτή: 6

Οι ηλικίες τους : 12 ετών

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με το συντονιστή της εργασίας: aris_nastou@hotmail.com

 

B. Περιγραφή της περιοχής μας

Ο νέος Δήμος Κουφαλίων χτισμένος στην Αρχαία πόλη Ίχναις βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης και συνορεύει με τους Νομούς Πέλλας και Κιλκίς. O Δήμος Κουφαλίων αποτελείται από το Δ.Δ. Κουφαλίων και το Δ.Δ. Προχώματος, το οποίο με τη σειρά του αποτελείται από τους Οικισμούς Ακροποτάμου, Καστανά, Προχώματος και έχει 11.500 κατοίκους. Ο Δήμος διαβρέχεται από τον Αξιό ποταμό, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της περιοχής, του οποίου η αισθητική και η οικολογική αξία έμεινε αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Ο απλός επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη φαινομενική ηρεμία του τοπίου και ανακαλύπτει συναρπαστικά στοιχεία για την ποικιλία και σπανιότητα της χλωρίδας και πανίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε παλαιά μονοπάτια, που συνδέουν εγκαταλειμμένες περιοχές ή να συναντηθεί με τα κοπάδια άγριων αλόγων, που βόσκουν στα μικρά λιβάδια της περιοχής. Η ποικιλομορφία της βλάστησης και η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών φανερώνουν τη φυσική συνέχεια της ζωής, που υπήρχε από παλιά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αγροτική, με κύριες καλλιέργειες το βαμβάκι, τη βιομηχανική τομάτα, τα καρπούζια, όπως επίσης και βιολογικές καλλιέργειες. Το κτήμα «Μηντσιούδη», το οποίο επισκεφτήκαμε, είναι ένα από τα αγροκτήματα τα οποία εφαρμόζουν την μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας και μάλιστα με τη μέθοδο της υδροκαλλιέργειας.

 

Γ. Περίληψη της εργασίας μας:

Η εργασία μας παρουσιάζει τη μεγάλη συνεισφορά των βιολογικών προϊόντων στη διατήρηση της καλής υγείας των ανθρώπων, ενώ εστιάζει και στη συνεισφορά της τεχνολογίας σε αυτό, μέσω της μεθόδου της υδροκαλλιέργειας. Η επίσκεψη μας στο Κτήμα «Μηντσιούδη» μας έφερε κοντά με μια μέθοδο καλλιέργειας άγνωστη μέχρι τότε σε εμάς. Μια μέθοδο η οποία παντρεύει την τεχνολογία με τη παράδοση. Μέσα από τις σελίδες του ιστολογίου μας θα επιδιώξουμε να σας παρουσιάσουμε την μέθοδο αυτή, τα ωφελήματα της, αλλά και να σας κινήσουμε το ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα, καθώς η υγιεινή διατροφή, όπως μας ανέφερε και ο κ. Μηντσιούδης, είναι υπόθεση όλων μας. Το υλικό που παρουσιάζεται συλλέχθηκε εν μέρει από όλα τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημοτικού μας σχολείου, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος «Αγωγή Υγείας», ενώ το υπόλοιπο από τα παιδιά μέλη της ομάδας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το κτήμα «Μηντσιούδη», ήρθαν σε επαφή με τη φύση και τα ωφελήματα της, αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, συζήτησαν με τους δασκάλους τους για τα βιολογικά προϊόντα και τα οφέλη τους, ενώ ήρθαν πολύ κοντά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία και τα οφέλη της ομαδικής εργασίας.

 

Δ. Προβλήματα στην πορεία της εργασίας μας:

Στην υλοποίηση της εργασίας μας το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να προλάβουμε τις προθεσμίες υποβολής της εργασίας μας, όπως ορίστηκαν από τους οργανωτές του διαγωνισμού – γιατί πήραμε μέρος σε αυτόν τον τελευταίο μήνα. Για να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό, πέραν του ήδη υπάρχοντος υλικού, οργανώσαμε μια ακόμη επίσκεψη στο κτήμα «Μηντσιούδη», για να μπορέσουμε να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό. Σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος της εργασίας μας (κατασκευή ιστολογίου, μεταφορά ψηφιακών εικόνων στον Η/Υ και επεξεργασία τους, κλπ), το μεγαλύτερο ποσοστό του διεκπεραιώθηκε από την καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου, καθώς ο χρόνος δεν προσφέρονταν για κάτι περισσότερο. Παρόλα αυτά οι μαθητές, λόγω των γνώσεων και της εξοικείωσης τους με τους Η/Υ (το μάθημα της Πληροφορικής εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού μας), παρακολούθησαν τη διαδικασία της μετατροπής του έντυπου υλικού τους σε ηλεκτρονικής μορφής υλικό με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αντιλήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο δημιουργίας ενός ιστολογίου, πρότειναν οι ίδιοι τους αισθητικούς συνδυασμούς του ιστολογίου, βοήθησαν στην επεξεργασία των εικόνων και τέλος, μάθανε για τους περιορισμούς που υπάρχουν κατά την δημοσίευση υλικού στο διαδίκτυο, π.χ. προστασία φυσικών προσώπων και πνευματικών δικαιωμάτων. Σε γενικές γραμμές, απόλαυσαν πάρα πολύ την όλη διαδικασία και δήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή δικών τους ιστολογίων.

 

Ε. Κύρια περιγραφή της εργασίας μας – βασικά στοιχεία της

Πώς οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας με αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μοιραστείτε & κερδίστε» συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος;

Η εργασία μας αποτέλεσε μέρος του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που εκπονήθηκε από την αρχή της σχολικής χρονιάς σε όλες τις τάξεις του Σχολείου μας με ποικίλη θεματολογία. Τα παιδιά παίρνοντας σαν αφόρμηση τη μεγάλη σημασία της σωστής διατροφής στην καθημερινότητα τους θέλησαν να δώσουν μια άλλη πτυχή αυτής, ανακαλύπτοντας μεθόδους παραγωγής προϊόντων που θα βοηθήσουν στη σωστή υγεία, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους.

 

Τι καινούργιο μάθαμε – ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε.

Η ενασχόληση μας με το συγκεκριμένο θέμα πέρα από τα οφέλη της γνώσης που απέκτησαν τα παιδιά σχετικά με το σύστημα υδροκαλλιέργειας, έφτασαν σε επίπεδα συνεργασίας πολύ ενθαρρυντικά, η επικοινωνία τους βελτιώθηκε, η ανεκτικότητα μεταξύ τους έφτασε σε υψηλά επίπεδα, αλλά και οι διδάσκοντες ήρθαν πιο κοντά τους, με αποτέλεσμα το χτίσιμο μιας πολύ ουσιαστικής σχέσης αλληλεπίδρασης. Η επαφή των παιδιών με τα μέσα της τεχνολογίας τα εξοικείωσε ακόμη περισσότερο στη χρήση τους και ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στους συμμαθητές τους κατάφεραν να επηρεάσουν και πολλούς άλλους συμμαθητές τους.

 

Τι εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής χρησιμοποιήσαμε.

Τα εργαλεία και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε περιλαμβάνουν στο πρώτο στάδιο της συλλογής του ψηφιακού και έντυπου υλικού, βιντεοκάμερα, φωτογραφική μηχανή και δημοσιογραφικό κασετόφωνο, τα οποία χειρίστηκαν οι μαθητές κατά την επίσκεψη μας στο κτήμα, ώστε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Επιπλέον, οι μαθητές ανέτρεξαν στο διαδίκτυο και σε τοπικές βιβλιοθήκες για τον σκοπό αυτό, είτε στο εργαστήριο του Σχολείου, είτε στο σπίτι. Το δεύτερο στάδιο, της μετατροπής του υλικού και της δημιουργίας του ιστολογίου, έγινε στο εργαστήριο του Δημοτικού, όπου χρησιμοποιήθηκαν, ο σαρωτής του σχολείου, προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και εικόνας, πρόγραμμα δημιουργίας ιστολογίου, καθώς και το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων.

 

Με ποιους τρόπους γίναμε (με την εργασία μας) «πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο.

Η εργασία των μαθητών καταρχήν παρουσιάστηκε σε μια μαραθώνια εκδήλωση του Σχολείου, στις 25 Απριλίου 2010, το «1ο Μαθητικό Συνέδριο για την Υγεία», στην οποία παρευρέθησαν γονείς, μαθητές, επίτιμοι προσκεκλημένοι και διακεκριμένοι επιστήμονες. Είναι φανερό ότι όλοι παρακολουθώντας τη διεξαγωγή αυτού του μαθητικού συνεδρίου αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις, προβληματίστηκαν και μοιράστηκαν ερωτηματικά και απορίες τους σχετικά με τον πιο υγιεινό τρόπο της διαβίωσης μας. Η προβολή της εργασίας μας στο διαδίκτυο είναι ένα επιπλέον παράθυρο ενημέρωσης και άλλων ανθρώπων που νοιάζονται και ενδιαφέρονται να αλλάξουν στάση ζωής σε θέματα βασικά όπως αυτό της υγείας.

 

Αντίκτυπος της εργασίας μας στην τοπική μας κοινότητα (σχολείο-γειτονιά-συνοικία).

Ο αντίκτυπος της εργασίας μας ήταν επέκταση της πολύ καλής μας οργάνωσης και της στοιχειοθεσίας μας, αλλά και της τελικής μας παρουσίασης. Δάσκαλοι, γονείς, αδέλφια, φίλοι έγιναν κοινωνοί των ιδεών και πρακτικών που προτείναμε και θέλησαν να θεσμοθετηθεί σαν πρόγραμμα στον ετήσιο προγραμματισμό του Σχολείο και στα επόμενα σχολικά έτη. Επιπλέον πολλοί ανέτρεξαν στην ιστοσελίδα μας και μας υποσχέθηκαν ότι θα την εμπλουτίσουν με περαιτέρω έρευνα ευαισθητοποιώντας μεγαλύτερο κοινό.

 

Πώς πήραν μέρος άλλα μέλη της κοινότητάς μας στην εργασία μας βοηθώντας εθελοντικά.

Πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά του ιδιοκτήτη του κτήματος βιολογικής καλλιέργειας κ. Μηντσιούδη. Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας του, μας καλοδέχτηκε δύο φορές στο κτήμα του, που με τόσο κόπο και μεράκι συντηρεί, προσφέροντας μας όχι μόνο ξενάγηση αλλά και πολύτιμες πληροφορίες. Θεωρούμε απαραίτητο σε αυτό το σημείο να τον ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθεια του, καθώς επίσης και την παροχή δικού του έντυπου και ψηφιακού υλικού.

Στην όλη αυτή διαδικασία συμμετοχής μας στο διαγωνισμό σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά της διεύθυνσης του Δημοτικού Σχολείου μας, η οποία αναγνώρισε τα ωφελήματα της συμμετοχής σε έναν τέτοιο διαγωνισμό στην εκπαιδευτική διαδικασία και παρότρυνε όλους τους συμμετέχοντες. Οι γονείς των παιδιών της ομάδας συμμετοχής από τη μεριά τους, εκφράστηκαν θετικά και μας ενθάρρυναν σε αυτή μας την προσπάθεια. Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μέσω της διαδικασίας, τη μεγάλη συνεισφορά των ΤΠΕ και των δραστηριοτήτων που προάγουν τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα, στην εκπαίδευση. Θεωρείται πλέον, στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, σε τέτοιου είδους δράσεις και διαγωνισμούς.

 

Ανακαλύψεις – απρόοπτα – εκπλήξεις

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που κατευθύναμε τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της εργασίας τους, μείναμε έκπληκτοι από την προθυμία και το ζήλο των παιδιών, καθώς επίσης και από το πόσο ουσιαστικά συνεργάστηκαν. Η διαδικασία κατασκευής του ιστολογίου ενθουσίασε τα παιδιά, ενώ παράλληλα τα προβλημάτισε, όσον αφορά τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την ανάρτηση πληροφοριών και πολυμέσων στο διαδίκτυο. Τελικά, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η εργασία αυτή, όσο επίπονη και αν ήταν λόγω των χρονικών περιορισμών, άξιζε τον κόπο!

PostHeaderIcon Μέθοδοι καλλιέργειας στο Κτήμα “Μηντσιούδη”

 

Το Κτήμα “Μηντσιούδη” δημιουργήθηκε το 1920. Εκείνη την εποχή η καλλιέργεια γινόταν με τον εξής τρόπο: Ο αγρότης πρώτα όργωνε με τη βοήθεια ζώων τα χωράφια και στη συνέχεια τα έσπερνε. Για να προστατέψει τις καλλιέργειες από τις άσχημες καιρικές συνθήκες έστρωνε στα χωράφια κοπριά, η οποία ζέσταινε το χώμα. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας ο τρόπος καλλιέργειας διαφοροποιήθηκε προς το καλύτερο. agrotis2agrotis1


agrotis3

Πλέον η καλλιέργεια στο Κτήμα γίνεται με τη μέθοδο της υδροκαλλιέργειας (βλέπε ενότητα “Υδροκαλλιέργεια”) και με θερμοκήπια κλειστού κυκλώματος. Τα θερμοκήπια αυτά συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών, καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αγρότες που ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες είναι τα παράσιτα, οι λεγόμενοι “εχθροί”. Για να τους καταπολεμήσουν δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, αλλά παγίδες. Μόλις πιαστούν τα παράσιτα στις παγίδες, γίνεται η αναγνώριση τους και στη συνέχεια παραγγέλνουν από ειδικές εταιρείες στην Ολλανδία άλλα έντομα, τους λεγόμενους “κυνηγούς”. Με αυτόν τον τρόπο οι εχθροί εξαφανίζονται, εξασφαλίζοντας ισορροπία στη φύση.
HPIM0502agrotis4

Untitled-1

PostHeaderIcon Βιολογικό Πάρκο

Στο κτήμα Μηντσιούδη υπήρχε ένας χώρος, που είχε την επιγραφή “Βιολογικό Πάρκο”.
Ο ιδιοκτήτης μας εξήγησε ότι σε αυτόν τον χώρο καλλιεργούν διάφορα λαχανικά και φυτά, όπως ντομάτες, λεβάντα, φασκόμηλο κ.ά., με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς λιπάσματα ή άλλη βοήθεια.

bio13

Για αυτό το λόγο τα φυτά αργούν να μεγαλώσουν και να δώσουν καρπούς. Πολλές φορές μάλιστα καταστρέφονται από έντομα ή έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο λόγος που υπάρχει το πάρκο αυτό στο κτήμα είναι για να βλέπουν οι επισκέπτες πόσο δύσκολη και χρονοβόρα θα ήταν η παραγωγή χωρίς την επιστήμη.

PostHeaderIcon Τι εννούμε με τον όρο υδροκαλλιέργεια;


Η υδροκαλλιέργεια είναι μέθοδος καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους, σε υλικά όπως το χαλίκι, η άμμος κτλ.. Στο Κτήμα Μηντσιούδη, το οποίο επισκεφτήκαμε, χρησιμοποιείται η μέθοδος του πετροβάμβακα.
bio3
bio4 Ο σπόρος των φυτών τοποθετείται μέσα στον πετροβάμβακα. Με τη βοήθεια ειδικού υπολογιστή, οι αγρότες δίνουν στα φυτά όσο νερό και θρεπτικές ουσίες χρειάζονται, ανάλογα με τη φάση της ζωής τους.
Με τον τρόπο αυτό οι αγρότες εξοικονομούν νερό και δεν εξαρτώνται από το χώμα το οποίο, με την πάροδο των χρόνων χάνει τα θρεπτικά του συστατικά. bio5

PostHeaderIcon Επίσκεψη στο Κτήμα Μηντσιούδη

Στo πλαίσιo του προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου μας, 6 παιδιά της Στ’ τάξης μαζί με την καθηγήτρια της Πληροφορικής, επισκεφτήκαμε το Κτήμα Μηντσιούδη στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας ήταν να μαζέψουμε πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα.


bio11

Το αγρόκτημα μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή!!! Όλα ήταν καταπράσινα, περιποιημένα και μπορούσε κανείς να ακούσει μόνο το κελάιδισμα των πουλιών. Όπως μάθαμε αργότερα, αυτό είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει μόλυνση στην περιοχή.

bio6bio9
Ο κ. Αντώνης, ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, αφού μας καλωσόρισε και μας κέρασε χυμούς, μας οδήγησε κατευθείαν στο χώρο της Λαογραφικής Έκθεσης, που μόνος του έφτιαξε. Υπήρχαν διάφορα δωμάτια. Μια κουζίνα με παλιά αντικείμενα και έναν αργαλειό, ένα παλιό υπνοδωμάτιο με διακοσμητικά της εποχής και ένα χώρο με παλιά αγροτικά μηχανήματα.

Στον εξωτερικό χώρο υπήρχαν από παλιά τρακτέρ, τα οποία τότε τα οδηγούσαν ζώα, μέχρι νέα με αυτόματους κινητήρες. Όλοι ενθουσιαστήκαμε πάρα πολύ με το μεράκι αυτού του ανθρώπου.

bio7
bio8 bio12

Τέλος, μας ξενάγησε σε ένα από τα πολλά θερμοκήπια του αγροκτήματος και μάθαμε για τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα βιολογικά προϊόντα. Είδαμε πολλών ειδών φυτά και λαχανικά και φροντίσαμε κάποια φυτά. Φεύγοντας, ο κ. Αντώνης έδωσε σε όλους μας βιολογικά αγγούρια για το δρόμο. Όλοι συμφωνήσαμε πως, δεν είχαμε ξαναφάει πιο νόστιμα!!!

 

 






Το κτήμα Μηντσιούδη βρίσκεται εδώ

 
View Larger Map

PostHeaderIcon Τι εννοούμε με τον όρο βιολογικά προϊόντα;

Βιολογικά ονομάζονται τα προϊόντα που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση επικίνδυνων ουσιών όπως, χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ορμονών και εντομοκτόνων, ουσίες από τις οποίες απειλείται η υγεία μας. bio1

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα, καθώς ο φυσικός τρόπος παραγωγής τους συμβάλλει στο να έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα (χωρίς να απαιτείται η χρήση ουσιών όπως, τεχνητά αρώματα, χρώματα και συντηρητικά).




bio2

Για να μπορέσουν οι αγρότες να παράγουν βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε συνδυασμό με την παράδοση. Πάντα με σεβασμό προς τη φύση!!!
Για λίπασμα χρησιμοποιούν την κοπριά των ζώων, η οποία είναι μια φυσική πηγή αζώτου και άλλων απαραίτητων ουσιών για την ανάπτυξη των φυτών, ενώ για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες και τις καταστροφές από βλαβερά έντομα, αφήνουν ελεύθερους τους ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ τους.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι λογικό να είναι ακριβότερα, λόγω του τρόπου παραγωγής τους, του μεγάλου κινδύνου  καταστροφής τους λόγω ασθενειών και κυρίως, γιατί χρειάζονται πολλή προσωπική φροντίδα από τους αγρότες.


Για να καταλάβουμε κατά πόσο ένα προϊόν είνα βιολογικό πρέπει να παρατηρήσουμε στη συσκευασία, εάν υπάρχει το ειδικό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ.

image